top of page
  • Yazarın fotoğrafıhüma

Hasta nefsler...

Sisli,yağmurlu,soğuk bir kış günü. Böyle havalarda ruh halim malum. Talha Kılınç‘ın “kırmadan incitmeden “ i var elimde. Yazarın bir sosyal medya hesabından paylaştıkları kitaplaştırılmış. Yeni başlıyorum.

Bazen burada okuduğum kitaplardan bahsediyorum biliyorsunuz. Bugün Ayşe Saşa’ın Deliler ülkesinden Notlar kitabından bahsetmek istiyorum. Dün bitirdim.

Sıradışı, sevgi ve ilgi dışında istediği her şeye sahip olabilen,mürebbiyeler elinde büyümüş,çocukluğundan itibaren yanlız bir kadının biyografisi sayılır.

Öyle derin ki hissettiği yalnızlık,henüz yedi yaşındayken bir şişeye koyup çığlığını salıvermiş denizlere. “Ben yanlız bir çocuğum. Bulan beni arasın diye”

Çok uzun seneler bir odada şizofreni atakları arasında yanlız yaşamış. Bu ataklar sırasında yaşadıklarını satırlara dökmüş. Beni çok etkiledi cesareti.

Gençliği bu sıkıntılar içinde savrularak geçmiş. İleri yaşlarında İbn-i Arabi ve onun Füsus-u Hikem’i ile tanışınca ruhu huzura ermiş.

Çok uzun yazmıyacağım. Belki okumak isteyen olur diye. Beni etkileyen bir kaç paragraf paylaşacağım sadece.

— “Yalnız başına bir odadayım ama kalbimin beni temasa soktuğu bir muhteva var.

Kalbimle Zihni’min birleşmesinden doğan zenginlik, bütün bir ümmetle manen bağ kurmamı sağlıyor.”

— “Osmanlı’da Fransızcadan Türkçeye girmeye çalışan bilim kavramlarının karşılığını bulmak için kurulan komisyon var. Bu komisyon psikoloji kelimesinin karşılığının nefsiyyat olmasını öneriyor.”

“Doğru,ruh doktoru kavramı yanlış. Çünkü ruh hastalanmaz. Nefs hastalanır. Nefs doktoru demek lazım. Nefislerimiz hastadır. Bütün insanların nefisleri hastadır. İşte tasavvuf ilmi bu hastalığı bertaraf ediyor.

Bunun için hasta insana da sağlam insana da tasavvuf bakıyor. Kibirli insanı tevazu haline döndürüyor. Dedikoducu insanı ketum hale getiriyor. Korkağı cesur,hırsızı emin,edepsizi namuslu kılıyor. Yani ahlaken kötü bir durumdan parlak bir hale getiriyor. Ama bunlar nefsin terbiyesidir. Ruhun değil. Nefs terbiye oldukça kalp ayna gibi parlamaya başlar. O parladığı zaman Zihni’miz tekamül eder Ve bize bir takım güzellikler göndermeye başlar. Zihin,kalp ve ruh arasında bağlantı kurulduğu zaman,insan olgunlaşmaya başlar.”

30 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page