Japonların uzun ve mutlu yaşama sırrı Ikıgaı yeni okuduğum bir kitap. Yorumlarımı sizlerle paylaşmak istedim. Ikıgaı japonca “yaşama sebebi” demek.”Sabah uyandığınızda sizi yataktan çıkaran şey” diye de anlamlandırıyorlar. Herkesin kendi “ ıkıgaı”sini bulabilmesi için dört madde yol gösterici olarak belirlenmiş.
1- Tutkunuz. 2-Misyonunuz. 3-Uğraşınız. 4-Uzmanlık alanınız.
Bu aşamaları izleyerek kendi ıkıgaı mizi bulduğumuzda uzun,sağlıklı ve mutlu bir yaşam için bir adım atmış oluyoruz bu felsefeye göre. Bu felsefeye uygun yaşayanlar çok uzun,sağlıklı ve mutlu yaşıyorlarmış. Madde madde sayıyorlar.
📍Stresten uzak kalma,
📍az yeme,
📍yardımlaşma,
📍sevdiğin işi yapma,
📍bir işi bitirince hemen bir diğeri ile meşgul olma,
📍sürekli hareket halinde olma,
📍doğru nefes alma.
Bu maddelerden bir tanesi midenin % 80 i doldurmak. Bu size birşey hatırlattı mı? Ne diyordu efendimiz ‘Âdemoğlu, mideden daha şerli bir kap doldurmaz. Âdemoğluna belini doğrultacak birkaç lokmacık yeterlidir. Ancak [nefsinin galebesiyle] illa da (mideyi doldurma işini) yapacaksa bari onu üçe ayırsın: Üçte birini yemeğe, üçte birini suya, üçte birini de nefesine (tahsis etsin, üçte birden fazlasına yemek koymasın)."Tirmizî, Zühd 47, (2381); İbnu Mâce, Et'ime 50, (3349).
Diğer bir tanesi de sevdiğin,sabahları şevk ile kalkma sebebi olacak bir işle uğraşmak ve bir işi bitirince hemen bir diğerine koyulmak. Peki bu tanıdık geldi mi.?Ne diyor inşirah süresi 7.ayet.
فَإِذَا فَرَغْتَ فَانصَبْ O halde (bir iş ve ibadeti bitirip) boş kaldığın zaman, hemen (başka bir işe/ibadete) koyul.
Bir tanesi yardımlaşma.
Kim bir müslümandan dünya kederlerinden bir keder giderirse Allah ondan ahiret günü kederlerinden bir keder giderecektir...
(İbni Mace/ 1. cilt/ syf.389)
Ve stresten uzak kalma.
Bir gölgelikte biraz dinlenen yolcunun ne stresi olur değil mi?
Bu örnekleri oldukça uzatıp,ayetlerden,hadislerden,evliyaullahın sözlerinden onlarca örnek vermek mümkün. Ama tahmin ederim bu kadarı da bir ufuk açmıştır konu ile alakalı.
Ben kitabı okudukça elimizde ne kadar büyük bir hazine olduğunu ve yeteri kadar bir hayat kılavuzu olarak yaşamlarımıza uygulayamadığımızı düşündüm.
Hayali nin dediği gibi.
Cihân-ârâ cihân îçindedir ârâyı bilmezler
O mâhîler ki deryâ içredir deryâyı bilmezler
Yeryüzünde çeşit çeşit isimlendirilmiş,insanların yaşam kalitesini yükseltmek amaçlı hemen bütün yollar kuran ve sünnette Kendine yer buluyor. Tam teslim olabilsek muazzam bir yaşam kalitesi içinde,vakit sermayemizi tüketeceğiz. Bir görebilsek...
Comments