Gelin gülle başlayalım atalara uyarak
Baharı koklayarak girelim kelimeler ülkesine...
Hava soğuk lakin yağmur ile yıkanan pembe-mor sümbüllerin kokusu,bembeyaz çiçek açmış erik ağaçları,kar çiçeklerinin yorduğu, yağmurlarla neşv ü neva bulmuş pembe-lila manolyalar baharı müjdeliyor. Biz de Sezai Karakoç’un dediği gibi ,müjdelenen baharı koklayarak girelim kelimeler ülkesine...
Geçen hafta,yüz sürüp döndüğü, Efendimiz sav nin kapısı önünde havada kokusu asılı kalan Üveys-i Karanî den söz etmiştik kısaca.
Parmak izi gibi olmuş, kokusu...
Maksadım Miraç’tan yola çıkarak efendimizin Hırka-i Şerifini anlatmaktı.
Bugün de Üveys-i Karanî den yola çıkarak, kokuları almaktan değil de,insandan sadır olan,onu anlatan , sahibine has kokulardan bahsedelim.
Örnekleri,Kuran-ı Kerim’den,Hadis-i şeriflerden,geçmiş hayatlardan,kendimizden bulabiliriz.
Kilometrelerce öteden Yusuf’unun kokusunu alan hz Yakub’u -1-,eve geldiğinde,babası hz İbrahim’in geldiğini kokusundan anlayan hz ismaili-2-, kapısı önünde Üveys-i Karanî’nin kokusunu alan,dokunduğu yer Gül kokan peygamberimizi hatırlayalım örnek olarak.
İnsanın zahiri kokusunu yedikleri,giydikleri,sürdükleri belirler. Bu koku geçici,yok olmaya mahkum,fani bir kokudur. İnsanın terkibine girmez,onu anlatmaz.
İnsanın asıl kokusu, yapıp,ettiklerinden hasıl olan kokudur,içine işler,ardında kalır iz bırakır. Auranın renkleri gibi. Esen rüzgarlar ile dağılıp yok olmaz, rüzgardan süratli mesafeler aşarak sevdiğine ulaşır.
Bahsedildiği yerlerde mecazdan öte gerçektir.
Kişinin terkibine girerek onu anlatan koku,eylemlerinin,sözlerinin hatta niyetlerinin kokusudur. -3-
Koku dünyamızdan Efendimiz sav sevdirilen üç şeyden biridir. Sevdiği güzel koku,zahiri manası kadar,ümmetinin güzel işlerinden hasıl olan kokudur Allah-u alem. Ümmetini güzel işlere teşvik barındırır içinde.
Hz Yusuf misali yanlızca yüzü güzel değil,ameli de güzel olmalı ki insanın,kokusuna yansısın, kokusundan bulsun, onu arayan.
Koku alan kabiliyeti nispetinde , izini sürerek aldığı kokunun kaynağına ulaşır. Gül kokusu, gülistan yolunda kılavuzu,rehberi olur.
Amellerin kokusu denildiğinde güzel koku kadar çirkin kokular da hasıl olur amellerden, koklayanı yorar,üzer. Mesela, “Kibir kokusu, hırs kokusu, tamah kokusu söz söylerken soğan gibi kokar.” der Mevlana.
Gıybetin kokusu iğrençtir peygamberimizin Hadis-i şerifine göre. -4-
Bazen zahirde kötü koksa da öyle değildir işin aslı.Oruçlu insanın ağız kokusunu insanlar açlık kokusu olarak alsa da ,Allah nezdinde melekler,rabbinin rızasını kazanmak için aç kalan insanın ağız kokusunu misk kokusundan sevimli bulurlar. -5-
Kuran-ı Kerim okumak güzel koku hasıl eden bir işlerden biridir. Kuran okuyan müminin,turunç gibi,hem tadı hem kokusu güzeldir der efendimiz sav. -6-
Af dilemenin kokusu ile kokulanın diye tavsiye eder hz Ali ve ilave eder o zaman günah kokusu sizi rüsvay etmez. -7- Kötü bir kokuyu bertaraf etmenin yolunu gösterir.
Ez sohbet-i dervîşân bûy-ı Muhammed âmed.
“Dervişlerin sohbetinden Hz. Muhammed’in kokusu gelir”
İnsanın fiillerinin kokusu yanında bulunanlara sirayet eder. Yukarıdaki sözü söyleyenin dediği gibi kimi arkadaş sohbetlerinden Peygamberimizin kokusu siner üzerine,kiminden misk.Bazı birlikteliklerde edilen sözler ise kötü kokusu ile birlikte ateş üfler üzerine. -8-
Bazısının kokusu,hz Yakub misali deva olur bazısına. Malum,Hz Yakub’un kıssasında hz Yusuf’un gömleğini gözlerine sürünce açılır, görmez olmuş gözleri hz Yakub’un. Peygamber efendimiz evlat kokusu cennet kokusudur buyurur. -9-Cennet kokulusunun gömleği bu sebeple mi devadır hz Yakub’a bilinmez . Ancak,bu hali merak edip araştırmış ve bir de katarakt ilacı yapmış bilim insanları. -10-
Niyetlerin kokusu dedik ya,zahiri kokunun da,amellerin de tek bir sebebi Rabbinin hoşnutluğunu kazanmak olmalı. Zira maksudu Rızalullah olanın kokusu miskden de güzel olur. 11-Aksi durumda güzel koku sahibi olmak beyhude çabadır.
Bir anekdot ile son noktayı koyalım.
Derler ki;
Hz. Âdem yeryüzüne indiğinde bütün vahşi hayvanlar onunla selamlaşarak bir nevi “hoş geldin” ziyaretinde bulundular.
Gelenler arasında bir grup geyik de vardı. Hz. Âdem onlar için de dua etti,sırtlarını sıvazladı. Geyikler oradan ayrılırken arkalarında misk kokusu bırakarak ayrıldılar, yeryüzü miske boyandı.
Diğer hayvanlar imrendiler bu misk kokusuna. Kendileri de böyle bir koku sahibi olmak maksadı ile sual edince,
“Âdem (a. s)’ı ziyaret ettik, bize sadece dua etti ve sırtımızı sıvazladı. ” cevabını aldılar.
Güzel kokuya talip olanlar,Hz. Âdem’den talepte bulundular,O’da,aynı şekilde onlara da dua ederek,sırtlarını sıvazladı.
Aynı dua ve aynı muamele onlarda güzel koku hasıl etmedi. Sordular misk kokanlara,niye bizde olmadı. ?
Cevap manidar, "Biz Adem as Allah rızası için ziyaret etmiştik. Siz ise misk kokusu için ziyaret ettiniz” ...
Anlaşıldı ki, gelenlerin niyeti idi güzel kokuya sahip olmalarının sebebi.
Dip Notlar.
1-)”Kervan, Mısır’dan ayrılınca babaları, bana bunak demeseniz bâri, Yûsuf’un kokusunu duyuyorum dedi.”
Yusuf, 94
2-)Tarih-i Taberi, I, 132
3-)“Melekler gaybı, kulun içinden geçen niyetleri bilemezler. Fakat kul bir iyilik yapmaya kastedince, ondan meleklerin idrak edeceği misk kokusu gibi bir koku yayılır da bundan o kulun iyilik yapmaya azmettiğini bilirler. Kötülüğe kastedince de, onun kötülük yapmaya niyet ettiğini anlarlar." (Celaleddin Suyuti, El- Habaik, s.106). Kurtubi'de şu ziyad var: Bİr kötülük yapmak istedi mi de ondan kokuşmuşluğun kokusunu alırlar(el-Camiu li-Ahkâmi'l-Kur'ân, c,18, s, 460)
4-) Ensar’dan Cabir b. Abdullah (r.a) anlatır: “Rasulullah’ın zamanında şiddetli (ve kötü kokulu) bir rüzgar esmişti. Bunun üzerine Peygamber Efendimiz (s.a.v) ‘Münafıklar müminlerden bazılarını çekiştirdiler, bu yel onun için esti’ buyurdu.”
5-) Oruçlunun ağız kokusu Allah katında misk kokusundan daha güzeldir.”2 M2707 Müslim, Sıyâm, 16
6-) Ebu Musa el Eş’ariden (radiyallahu anh) rivayet edilmiştir. Dedi ki
Peygamber efendimiz (sallallahu aleyhi ve sellem) şöyle buyurdu:
“Kur’an okuyan Mü’min turunç (a) gibidir. Tadı güzel kokusu güzeldir.
Kur’an okumayan mü’min hurma (b) gibidir. Tadı güzeldir ama
kokusu yoktur. Kuran okuyan facir (hak yoldan çıkmış fasık) reyhan
gibidir. Kokusu güzeldir, tadı acıdır. Kuran okumayan facir ebucehil
karpuzu (d) gibidir. Tadı acıdır, kokusu yoktur”
7-) “Bağışlanma dilemenin kokusunu kendinize sürün, bu durumda günahların kokusu asla sizi rüsva etmez.” Hz Ali
İhya’ul Ulûm, c: 3, s: 153
8-) “İyi arkadaşla kötü arkadaş, misk taşıyan kimse ile körük üfüren kimse gibidir. Misk taşıyan ya sana onu ikram eder, yahut sen ondan (miski) satın alırsın ya da ondan güzel bir koku duyarsın. Körük üfüren kimse ise ya elbiseni yakar ya da ondan kötü bir koku duyarsın!” (Müslim, Birr, 146)
9-) (Camiü’s Sağir, 2/2285)
10-) Katar’da yayınlanan Ar-Raya Gazetesi’nde yayınlanan habere göre; Mısırlı bir göz doktoru olan Abdülbasıt Muhammed, “(Yûsuf) ‘Bu gömleğimi götürün de babamın yüzüne koyun ki gözleri açılsın ve bütün ailenizi bana getirin’ dedi.”(Yûsuf,12/93) âyetinden ilham alarak göz hastalıklarının tedavisinde özel bir yöntem denemeye karar vermiştir. Hz. Yâkûb’un gözlerini açan gömlekte muhtemelen ter olacağından hareketle, ter ile göz hastalıklarının tedavi edilebileceğini düşünmüştür. Yaptığı laboratuar deneyleri neticesinde terin katarakt tedavisinde %99 oranla olumlu etkisi olan,üstelik hiçbir yan tesiri bulunmayan ilaç, biri Avrupa diğeri Amerika olmak üzere iki yerden onay aldı. Söz konusu yeni göz ilacının, sıvı ve göz damlası şeklinde bir İsviçre şirketi tarafından üretime başlandığı ifade edildi.
11-) Allahü Teala’nın rızası için güzel bir koku sürünenlerin, kıyamet günü miskten daha güzel kokarak geleceği, Allahü Teala’dan başkasının hoşnutluğunu kazanmak için güzel koku sürünenlerin ise kıyamet günü, leşten daha pis kokarak geleceği bildirilmiştir. (Abdürrezzak, el-Musannef, No: 7993)
Comments