Bir zarif hanımefendi var tv de bugünlerde dikkatimi çeken. Kampanyanın adı “erkekler de ev işi yapmalı”.Aileniz ile birlikte ev işi yaptığınız bir fotoğrafı gönderin eşitlik olsun
denge olsun...diye anlatıyor şirin şirin.
Bu görüntüde beni rahatsız eden bir şeyler var.
Rabbimiz önce hz ademi yarattı,sonra hz Havva’yı. Dünya hayatı içinde hayatlarını birbirlerini tamamlayıp destekleyerek devam ettirsinler diye farklı özellikler ile donattı. Anatomileri,ruhsal yapıları ve duygusal tepkileri birbirlerinden çok farklı.Herbiri hayat içinde yüklenecekleri rollere göre yaratılmışlar.
İçinde bulunduğu toplumun insani,dini ve ahlaki eğitim seviyesine göre, ferdin toplum içindeki diğer rollerinde cinsiyet farklılığı değişiklikler gösterir. Genellikle kadın aleyhinde zorluklar yaşanır.
Toplumun çekirdeği olan aile için de aynı durum söz konusu. Kişilerin dini,vicdani,ahlaki eğitimlerine göre her iki cins için zorluklar söz konusu oluyor zaman zaman. Bir taraf diğerini ezip üzebiliyor.
Dini ve vicdani eğitimi olan çiftler aile içinde rollerini bilir,birbirlerini tamamlar,hangi birinin nerede desteğe ihtiyacı varsa diğeri yanında olur. Ev içinde ve ev dışında. Bazen kadın olur bu desteği veren,bazen erkek.
Bazen kadın eşinin yanında yer alır,dükkan açar,zanaat yapıp,tezgah bekler. Bazen erkek mutfağa girer yemek yapıp ,çocuk bakar. Çeşitlendirilebilir bu örnekler. Bütün bunları da onlara yaptıran birbirlerine duydukları sevgi ve saygıdır. Ortak yuvaları,çocuklarıdır. Hepsini birleştirip bütünleştiren harç,sevgidir.
Bir benzetme yaparsak nasıl ki,herhangi bir profesyonel şirketin işleyiş tarzına müdahale verimi düşürüp,çalışanlar arasında huzursuzluğa yol açıyorsa aile içine bu tür argümanlar ile yaklaşma huzursuzluk ve bozulmalar ortaya çıkartıyor. İnsanlar rollerinden utanıp tedirgin olmaya,biri diğerine zulmetmeye başlıyor. İstekleri,birbirinden talepleri,beklentileri değişiyor. Dışarıda gördükleri vitrine özel görüntüleri birbirlerinden bekler oluyorlar.
Bu iki cinsiyetin birbirinin alanına girmesi yaradılıştan gelen özelliklerin kaybolmasına yol açıyor. Feminen erkekler,erkeksi kadınlar ortaya çıkıyor. Ev içinde birbirinden esirgenen özellik ve güzellikler birer manken edası içinde başkalarına sergileniyor.
Dini,ahlaki,vicdani eğitimi olan bireyler öteki yarısına her türlü desteği verirler ve bundan hiç yüksünmezler. Bunu birilerinin niye yaptığı belirsiz talimatları ile yapmaz,üçücü gözlere sergilemezler.
Sözün nihayetinde ,Peygamberimizin hanımlarının yün eğirmek,deri tabaklayıp ,deriden eşyalar üretmek,kumaş boyamak, ticaret ile uğraşmak gibi faaliyetler ile aile bütçesine katkıda bulundukları gibi.
Peygamberimiz de ev işlerinde hanımlarına yardımcı olurdu. Elbisesini yamar, ayakkabılarının söküklerini diker, ev süpürür; deveyi bağlar, yemler, koyunları sağar; alış verişi kendisi yapar, aldıklarını kendisi taşırdı...
Comments