top of page
Yazarın fotoğrafıhüma

Beyin haritası ve değişim.

Güncelleme tarihi: 26 Kas 2018

Beyin insan vücudundaki en karmaşık organ malum. Bilenler, beyin gönlün idaresinde derken, bilenlerin görüp, bildiklerini göremeyenler beyindir idare eden demekteler.

Günümüz tıp otoritelerinin bir kısmı “Beyin bir bilgisayardır. onu kullanan kalbdir. Ancak kalp öldüğü zaman, veya bedeni terk ettiği zaman beden dağılır.” Derken, diğer bir kısmı beyin ölümünü hayatın sonlandığına delil sayıyorlar.

Günümüzde gelişen teknoloji ile birlikte insanın en karmaşık organı olan beynin, her türlü etki karşısındaki faaliyeti görüntülenip kayıt edilebiliyor. Bu da beyin hakkında bilinenlerin pek çoğunun yanlış olduğunu,mesela beynin ancak % 10 nu kullanıldığına dair olan söylentilerin yanlış olduğunu,insanın beynini tam kapasite kullanıldığını gösteriyor.

Resimdeki sağlıklı bir insanın EEG görüntülerinin topografik bir görüntüsü. İnsan doğduğunda soyut ve somut anlamda temiz,boş bir defter gibi.İlk andan itibaren doldurmaya başlıyor o sayfaları. Sesleri daha anne karnında duymaya başlıyor. Ama yeryüzü ile ilk tanışmasından sonra 40 dk kadar algılıyabildiği en etkili duyu koku duygusu. Koku ile ulaşacak besin kaynağına, koku ile kavuşacak sığınabileceği en güvenli yer olan anne kucağına.

Zihni de,o temiz sayfalardan bir tanesi. Zaman ilerledikçe anne ve babasından,aile fertlerinden, içinde bulunduğu dini ve ahlaki kültüre, çevresinin yapısına ait bilgilerle dolmaya başlar beyin sayfaları. Dosya dosya sınıflanıp yerleşir ait olduğu bölgeye. Herbirinin hafızası oluşur. Koku hafızası,ses hafızası... Her bir bilgi beyinde nöronlar arasında bağlantılar oluşturur. Bu bilgiler tekrarlandıkça nöronlar bağlandıkları noktalar ile kişiyi anlatan beyin haritasını oluşturur.

Her kadar yapılan araştırmalar insanın sabitlenmiş düşünce ve davranış paradigmaları 25 yaşında sabitlenir,sonra değişmez diyorsa da yeni oluşan düşünce ve bağlantılarla değişimin mümkün olduğu günümüz araştırmacıları tarafından söylenmekte. Tıp alanında da gelişen teknolojiler sayesinde beynimiz herhangi bir etkiye maruz kaldığı anda ne tür tepkiler verdiğini görülüp ve ölçülebiliyor. Özellikle psikiyatride bu haritayı görüntüleyerek depresyon,alzheimer hastalıklarını bu haritanın renklerine bakarak erkenden tespit etmek mümkün.

Edinilen bilgiler,biriktirilen hatıralar ve bunların yönlendirdiği seçimlerin her biri yeni bağlantılar oluşturur beyninde.

Zihinsel,bedensel ve ruhsal çalışmalarla farkındalığı geliştirdikçe değişen düşünce ve algılama şekline göre hayatta yeni kapılar açılır.

Bunun için bilgi ve düşünceleri kanalize ederek ,oluşmuş eski yolları kırarak,yeni bağlantılar oluşturmak gerekir. Aynı adrese farklı yollardan gitmek gibi sanki. Her güzergahta farklı manzaralar,farklı bağlantılar demek. Zihnin işleyişi değişir, beyin değişir,beyin değişir hayat değişir.

Buna göre,oluşmuş karakter özelliği haline gelmiş huyları kısa veya uzun bir süre içinde, az çok ıslah ve terbiye etmek, doğuştan bu yana oluşan renginin, tonunun farklı hale getirilmesi mümkün.Sertlik savaşta,inat ve hırs ibadet ve iyi işler yapmada gerekli ve makbuldür zira.

Mevcut huylar ve alışkanlıklar eğitim ve öğretimle, sürekli alıştırma çalışmaları ve tekrarlar yaparak yön değiştirip,kanalize edilir. Buğday arpa olmaz ama buğdayın kalitesini yükseltmek veya geliştirmek her zaman mümkün olur.

Beyin haritasını değiştirmek,yeni bağlantılar oluşturabilmek için dikkatli bir şekilde odaklanmak,hedeflediğin noktada tekrar ve pratik yapmak yanında beslenme,uyku düzeni gibi sağlıklı yaşam kriterlerine dikkat etmek önemli unsurlardır.

63 görüntüleme0 yorum

Son Yazılar

Hepsini Gör

Comments


bottom of page