Hicri ay takvimine göre yeni bir yıla az kaldı. Zilhicce’nin son günleri. Salı günü 1 Muharrem.
Bu vesile Ay’ın evrelerinin bağ bahçe ve insan için etkilerini hatırlamak iyi olur diye düşündüm.
Hepimiz biliriz ki takvimler insanların zamanı ölçmek için kullandıkları metotlardır. Ölçü aracı olarak güneş ve ayı esas almışlardır. Güneşi kullananlar, güneş takvimi diye isimlendirip dünyanın güneş etrafındaki bir tur dönüşünü esas almışlar 365 gün 6 saat olarak belirlemişler.12 Hayvanlı Türk Takvimi , Celali Takvim , Rumi Takvim , Takvim -i Garbi , Miladi Takvim gibi takvimler Güneş esaslı takvimlerdir .
Kameri yani ayı esas alanlar kameri veya ay takvimi olarak isimlendirmiş,ayın dünya etrafında 12 kez dönmesini, 12 x 29.5 = 354 günü esas almışlardır.
Çiçeklerin açmasından tohumların yetişmesine, canlıların doğurmasına
kadar hepsi kameri (ay)takvimine tabidir.
Hiçbir doğum, biyolojik hâdise güneş takvimine göre ayarlanmış değildir. Hepsi kameri takvime göre ayarlanmıştır. Bunun daha ilginci insan hücresinin vücut içerisindeki mitozudur ki o da kameri takvime ayarlanmıştır. Bundan dolayı da kanser tedavisi yapılırken tedavideki süreç 21. gün 28. gün 15. gün gibi belli hücre mitozlarına göre ayarlarlar.
Ayın evrelerinin bitkilerin büyümesi ve uzaması üzerinde kesin etkisi var. Bahçe işleriyle ilgilenenler ayın dünyaya göre değişen pozisyonunu dikkate alarak çalışırlar.
• Ay yukselirken, bitki ozleri bitkinin icinde yukselir bu da yapraklanmayi hizlandirir. Cimler,sebzeler,laleler, agaclar, ic mekan bitkileri bu avatajdan dolayi daha hizli buyur. Bu donem tohumlari ekmek, sulu meyve elde etmek icin asilama yapmak, cicek(karnibahar ve engibar dahil) ve yaprakli sebzeleri (ispanak vs gibi) icin uygundur.
• Ay alcalirken bitkilerin ozleri topraga dogru yakinlasir. Bu donemde topraga iliskin islemeler yapmak daha uygundur. Bu donemde temizlik, capalama, ekolojik gubreleme yapilir. Bitkileri daldirarak cogaltma, kok sebzeleri hasat etme (turp, havuc vb), saklanacak yumru ve soganlari topraktan cikarma, fidanlari sasirtma ile bitkileri budama donemidir. Bu dönemde yapılan çit ve duvarlar kolay yıkılmaz. Sağlam olur.
• Her ay 3/5 gun bahcede birsey yapilmasi onerilmez. Ay dunyanin etrafinda donerken tam bir daire degil oval cizer. Ovalin en uc iki tarafinda iken ay bahce kendi haline birakilmalidir. Bugunlerde yapilan tohum ekimlerinin filizlenmedigi, buyume problemleri cektigi, meyve vermedigi, hastaliklara yakalandigi gozlenmistir. Ozellikle tohum almak istiyorsaniz bu donemde yapilan ekimler sonucu olusan tohumlarin steril olacagini gozden kacırmamak gerekir.
Anadolu köylerinde yaşlı insanların, ‘Ay’ın yenisinde yapılan işten hayır gelmez’, ‘Dolunay’ı bekle, bereketini gör’, ‘Ay’ın yenisinde olur börtü böcek, eskisinde olur börek çörek’, ‘Kesme odunu Ay büyürken, kırk koyunu küçülürken’ gibi sözlerin doğruluğu farklı ay evrelerinde kesilen ağaçların dört yıl izlenmesi sonucunda Bilimsel olarak ispatlandı. Bahsedilen çalışmada Ay’ın evrelerinin böceklenme üzerine de etkisi olduğu dolunay’ ve ‘yeni ay’da tomruklara zarar veren böceklerde artışlar olduğu, diğer evrelerde bulunmadığı görülmüş.
Ay’ın evrelerinin insan vücudu üzerindeki etkileri var. Yeni Ay’dan dolunaya kadar uzanan dönem, büyüme, canlanma ve hasarların giderilmesi için en uygun zaman. Bu evrede cildin daha emici ve yenilenmeye daha açık olduğu düşünülüyor. Bakım,derinlemesine temizlik,ağrılar için masaj ve yağlar ile masaj, saç bakımı ve çabuk uzaması için saç kesimi, hafif yemekler ve bağışıklığı kuvvetlendirmek için gerekli çalışmalar bu dönem için önerilenler.
Dolunay dönemi ise saç ve cilt maskeleri ve boyama için uygun zaman.
Ay küçülürken enerjimizin ve dayanıklılığımızın azaldığı düşünülüyor. Bu sebep ile rahatlatıcı banyolar ve spor,vitamin ve mineral alımı,epilasyon ve saçlar uzamasın isteniyorsa saç kestirmek için uygun zaman deniliyor. Dolunay ve izleyen küçülme günlerinde yapılan ameliyatlar daha başarılı oluyor ve hızlı iyileşiyor.
Yapacağımız işlerde bu etkilere de bir göz atmakta fayda var görünüyor.
Sağlıklı günler hepimize.💚
Ablam çok ilginç geldi hiç duymadığım şeyler anlattınız. Bu konu ile ilgili önerebileceğiniz bir kaynak var mı?