Asrın vebası.
- hüma
- 3 Şub 2023
- 3 dakikada okunur

Bir rivayette Peygamber sallallahu aleyhi ve sellem Efendimiz:
“Cuma gününde bir saat vardır, mü’min bir kul namazda duâ ederken Allah’dan bir şey ister ve o saate denk gelirse, Allah muhakkak ona icabet eder” dedi. Ashab-ı kiram:
“Bu saat hangi saattir yâ Rasûlallah” dediklerinde:
“İkindi namazı ile güneş batması arasındaki vakittir.”buyurdular. -1-
Benim bu postum da sizlere o vakitte ulaşacak. Dualarınız kabul,cumanız mübarek olsun.
Geçtiğimiz günler müslümanlar olarak bizleri çok üzen dünya çapında olaylara sahne oldu. En son Pakistan’daki cami saldırısında ibadet halinde Rablerine kavuşan yüzbir ölü yüzyetmişten fazla yaralı masum insan yaktı gönüllerimizi. Hepsine rahmet olsun.
Kur’anı Kerimin çeşitli ülkelerde yakılması, yapılan hakaretler,saldırılar, daha büyük eylemlerden söz edilmesi müslüman dünyasını derinden rahatsız ediyor.
Üzerlerine kurgulanan manipülasyona gelmemek için sağduyulu bir sabır içinde lakin çok üzgün sağduyulu insanlar.
Avamın elleri ile engel olamadıkları bu zulümler için ,dilleri ve kalpleri susmuyor. -1-
( Bilenler,kötülükleri el ile değiştirmenin yöneticilerin, dil ile değiştirmenin âlimlerin; kalp ile değiştirmenin de bunlara güç yetiremeyen zayıfların, avamın görevi olduğunu söylerler. )
Bu kendinden başkasını sevmeyen,empati kuramayan,tahammül edemeyen düşünce ve davranışlara bir teşhis koyuyor işin uzmanları. Makro ölçekten mikroya sıralıyor aynı hastalığın pençesindeki insanları. Küresel,toplumsal,grupsal ve bireysel narsizm salgını dünyayı esir almakta diyorlar.
Asrın vebası, pandeminin tetiklediği salgın,narsizim pandemisi, obez ruh, küresel ve bireysel narsizm terörü gibi çarpıcı başlıklarla bu konuya dikkat çekmeye çalışıyorlar. -2-
Kendine güven ile kendinden başkasına varlık hakkı tanımama ,kendini sevmekle,kendini olağanüstü,eşi benzeri olmayan biri olarak görme arasındaki farkları anlamayı,öğrenmeyi, öğretmeyi bu salgından insanların zarar görmesini önlemede bir çözüm yolu olarak sunuyorlar.
Tıpkı covit 19 virüsünü tanımak gibi bu salgını da tanımak anlamak korunmak açısından gerekli.
Toplumsal, grupsal narsizim ile bireysel narsizimin belirtileri benzer. Kişide veya kişilerde aynı tezahür ediyor.
Bu belirtileri tek tek yazmayacağım.
“Ben” diye konuşan her dilden kokusu gelir.
Bir çeşit körlük ve sağırlık söz konusu. Kendilerinden başka herkese kör,sağır,sevgisiz ve merhametsizler.
Gözleri,kulakları ve gönülleri vazifelerini yapmıyor. Onun için kendilerinden başka kimseyi görmez,duymaz,anlamaz ve sevmez oluyorlar.
Benliklerine veri taşıyan duyu organları bakması gereken yöne doğru değil. İçe doğru dönmüş ,ben’i dinliyor,seyrediyor. Veriler yanlış ve eksik gelince algılamaları,yorumlamaları ve davranışları engelli oluyor.
Bir çeşit mankurtlaşıyorlar.
Kişilerin kör ve sağır olmaları, ilk önce gönül kapılarını kendisinden başka sevgilere kapatması ile başlıyor. Ben diyerek şişiyor,şiştikçe taşlaşıyor. Ben diyor,benim diyor ,benliğini dinliyor,kendisinin olanı seviyor. Nihayetinde görmez,duymaz ve değişmez oluyor.
Kendini akıllı sanıyor,birey- diğer bireyleri,toplumlar diğer toplumları manüple etme çabası içinde kıvranıyorlar.
Oysa ki, toplumlar ve fertler arasında barış ve huzur için diğerkâmlık şart. Yani bir diğerinin de kendi gibi olduğunun farkına varmak. Duygularını hissetmek, tercihlerine saygı duymak,sevmek,saymak.
İnandığından,tercihlerinden,renginden,bulunduğu yerden ayrılmak zorunda kalmasından dolayı nefret etmemek,yok etmeye çalışmamak.
Narsizmi engellemede din, Allâh’ın varlığını kabul etme, narsist tavır ve davranışların Allâh’ın sevgisini kaybetmeye sebep olduğunu idrak etme,insanın aciz, muhtaç ve sonlu varlık olduğu ve gücünün sınırlı olduğunu hatırlatma, alçakgönüllülüğün teşviki, ibadetlerin etkisi, ilgi çekmekten kaçınma gibi gerek zihinsel gerekse davranışsal açıdan bir takım öneri, emir ve tavsiyelerde bulunur.
Narsizme karşı, insana kendini, sınırlarını ve dolayısıyla varlık karşısındaki konumunu bildiren alçakgönüllülüğün panzehir olarak görülebileceği yapılan araştırmalarda belirtilmiş.
Bu panzehire haftaya bakalım. Bir hikmetli söz ile nokta koyalım.
Sen çıkınca aradan, Kalır seni Yaradan!
1-) (Tirmizî, Cuma, 2; Ali el-Müttakî, no: 21316)
2-)”Kim bir kötülük görürse, onu eliyle değiştirsin. Şayet eliyle değiştirmeye gücü yetmezse, diliyle değiştirsin. Diliyle değiştirmeye de gücü yetmezse, kalbiyle düzeltme cihetine gitsin ki bu imanın en zayıf derecesidir.” (Müslim, Îmân 78. Ayrıca bk. Tirmizî, Fiten 11; Nesâî, Îmân 17)
3-)Narsisizm üzerine bilimsel çalışmalarıyla tanınan Dr. Jean M. Twenge, narsisizmi “ruhun fast-food”u olarak tanımlar.
Bir kul, nefsinin hevâ, heves ve ihtiraslarını bertaraf edip rûhânî istîdatlarını inkişâf ettirdiği zaman, Hakkʼa râm olur, ilâhî ahlâk ile ahlaklanır, Cenâb-ı Hakkʼın dostu olur. Fenâfillâh makamına ulaşmak duasıyla… 🤲🏼Sevgiler