Peygamberimiz sav,
“—Bu Receb ayı Allah’ın ayıdır.”
“—Yâ Rasûlallah! Her ay Allah’ın, her gün Allah’ın, yer
Allah’ın, gök Allah’ın, dünya Allah’ın, ahiret Allah’ın; yâni ne demek bu?” Diye sormuş yanındakiler.
“—Allah’ın mağfiretinin cûşa geldiği aydır. Rabbimiz rahmetinin, mağfiretinin kapılarını açıyor bu ayda...”buyurmuş.
Allah’ın ayında, mübarek geceydi idrak ettiğimiz. Gecenin manevi lezzeti acı bir haberle dağıldı. Milyonlar Rabbine yönelmiş,hatalarından nadim,ibadet ederken ,33 şehidin acısı düştü yüreklere.
Oysa ki, haram aylardan biri birkaç gün önce girdiğimiz Receb ayı. Savaşın,kavganın,çekişmenin yasak olduğu aylardan biri. Bu sebeple bir adı da Receb-el esam.
Diğer bir adı Recebü li-terki’l-cefâ’.”Receb cevr ü cefânın terki ayıdır.” Günahların, cevrin, cefânın, ahlâksızlığın, huysuzluğun, terkedildiği ay.
Benzersiz bir iklim üç aylar. Receb ayı da, özelliklerinden dolayı onyedi isimle adlanmış Allah’ın rahmetinin gürül gürül yağdığı çok değerli, kıymetli otuz gün.
Allah’ın haram kıldığı zamanlarda haince saldırarak kan akıtanlara devletimiz en ağır cezayı verecektir. Bu zülüm ehline Allah için buğz etmek de bize düşer.
İmam Gazali ;
Bir insanın içinde hubb-u fi’llâh olmazsa; yâni Allah rızası için öteki müslümanları, Allah’ın has halis kullarını sevmek olmazsa; ve buğz-u fi’llâh olmazsa, Allah düşmanlarına karşı da bir gayret-i diniyyesi olup, ona karşı bir celâdeti, kahramanlığı, salâbet-i diniyyesi olmazsa, öteki ibadetleri bir işe yaramaz!” diyor.
Dualarım bu kanlı zalimlerin kahr-ı perişan olmaları için.
İndi ilahide makbul bir namaz özenle alınmış bir abdest ile başlar. Bunun gibi onbir ayın sultanını mağfiret olunmuş olarak tamamlayabilmek için de hazırlıklar Receb ayı ile,Receb ayında , tevbe ve tevbe ettiklerini bir daha yapmamak için sabır ve sebat ile başlar.
(Recebü şehrü’t-tevbeti) “Receb tevbe ayıdır. (Ve şa’bânu şehrü’l-muhabbeti) Şa’ban muhabbet ayıdır, sevgi ayıdır. (Ve ramadànu şehru’l-kurbeti) Ramazan da kurbiyyet ayıdır, Allah’a yaklaşma ayıdır.”
Bostan ve gülistanında Şadi-i Şirazi ne güzel ifade eder tevbenin önemini.
“Bende hemân bih ki zi-taksîr-i hî
Özr be-der-gâh-ı Hudâ âvered
Ver ne sezâ-vâr-ı Hudâvendî
Kes ne-tevâned ki becây âvered”
“Kulun kendi kusurundan dolayı Allah’ın dergâhında özür dilemesi en iyisidir.
Yoksa, hiç kimse Allah’a olan borcunu layık olduğu şekilde ödeyemez.”
Receb ayı hürmet,Şaban ayı hizmet,Ramazan ayı ise ibadet zamanıdır demişler.
Okuyup yazmak güzel ama hesap, ne bildiğinden değil ne yaptığından… diye bir güzel cümle okumuştum bir yerde. Bilmek insanı,bildiği ile amel etmekle mükellef kılar.
Bu sebeple Receb ayının ilk cumasında, Allah için sevip,Allah için buğz ederek ,Tevbe-i Nasuh ile yol alalım.
Duamız da bildiklerimiz ile kabul olunan ameller yapabilmek olsun.
Comments